Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Η ΠΡΌΛΗΨΗ ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΗ ΘΕΡΑΠΙΑ

Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι.
Χαίρεται, και καλό Μήνα.
Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.
Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2012 επισημαίνει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 20% στα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πτώση καταγράφεται και στα κρούσματα σε παιδιά.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS συνεχίζεται και το 2012, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως τις 31 Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι ανθρώπους που δεν έχουν μόνιμο σύντροφο στην σεξουαλική τους ζωή. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 883 (ποσοστό 84,2%) αφορούν άνδρες και τα 166 (15,8%) γυναίκες.
Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Από τα 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2002, φθάσαμε τα 9,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το πρώτο δεκάμηνο του 2012.
Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι το θέμα αυτό έχω την γνώμη ότι μας αγγίζει και μας αφορά όλους μας, περισσότερο από ποτέ πρέπει να μας απασχολήσει η σεξουαλική συνείδηση – διαγωγή των παιδιών μας, Ας τους μάθουμε επιτέλους ότι περά από τις άλλες προλήψεις η μεγαλύτερη είναι ο σεβασμός προς τον σύντροφο που θα επιλέξουν , ας τους μάθουμε να έχουν σωστά κριτήρια επιλογής, να ερωτευτούν μυαλά που θα τους κεντρίζουν και θα τους ερεθίζουν πάντα, τα κορμιά και σώματα, έτσι και αλλιώς μια ημέρα θα χάσουν και το νόημα και την αξία τους. Μήπως πρέπει να τους πούμε ότι δεν είναι τα πάντα στη ζωή ένα φτηνός σεξισμός, ότι στην τελική τελική αυτό το σεξ είναι που ρίχνει τον άνθρωπο στο επίπεδο του ζώου, και η διαφορά από τον έρωτα είναι ότι απορρέει από τα ανώτερα φύλα της καρδιάς του κάθε ανθρώπου. Λέγοντας τους απλά να μην κάνουν στον άνθρωπο που διάλεξαν αυτό που δε θέλουν να κάνουν σε αυτά. Τελικά μήπως είναι πια καιρός να αφήσουμε τα ταμπού και να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτά που τα απασχολούν και τα προβληματίζουν.
Γόρτυνα 1/12/2013
Πατηρ Δημήτριος.