Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Χριστός Ανέστη! Χαρά μου

Αγαπητοί μου Αδελφοί και φίλοι.


Χριστός Ανέστη.


Χριστός Ανέστη Χαρά μου. Η αναστάσιμη ψυχική διάθεση κάθε χριστιανού, θα πρέπει να είναι κάτι το μόνιμο στην ψυχή του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, σε κάθε Χριστιανό, σε κάθε άνθρωπο που έβλεπε απευθύνονταν, ανεξάρτητα από την λειτουργική περίοδο, Αν ήταν Πάσχα ή Χριστούγεννα με τον έξης  χαιρετισμό:«Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» Αυτό γινόταν, για το λόγο ότι ζούσε συνεχώς την αναστάσιμη χαρά.
Τι θα πει και τι σημαίνει όμως, να ζεις και να έχεις αναστάσιμη ψυχική διάθεση; Πρώτα απ' όλα είναι μια χαρά χωρίς όρια, μια χαρά που δεν έχει τίποτα το γήινο. Μια χαρά δηλαδή που είναι αναλλοίωτη. Ακριβώς επειδή η αναστάσιμη χαρά δεν έχει τίποτα το γήινο. Δεν περιέχει κάποια ευχαρίστηση με την έννοια της ηδονής. Είναι μια συναίσθηση αυστηρώς ψυχική.
Επίσης η αναστάσιμη ψυχική διάθεση προϋποθέτει την απουσία οποιουδήποτε φόβου και την παρουσία ενός τρελού θάρρους, σωματικού και πνευματικού. Επίσης είναι έκπληξη και απορία. Είναι όμως και υποχρέωση.
Αφού νήστεψες, αλλά ακόμα και αν δεν νήστεψες. Αφού εξομολογήθηκες αλλά και αν δεν εξομολογήθηκες. Αφού κοινώνησες, αφού πήρες το άγιο φως και έψαλλες ''Χριστός Ανέστη εκ νεκρών'' η ζωή σου δεν μπορεί να είναι η ίδια. Έλαβες πολλά, πρέπει να επιστρέψεις έστω και λίγα
Ας ψάξουμε λοιπόν το φως της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης. Να χαρούμε ως άνθρωποι για την Ανάσταση. Και αυτό αγαπητοί μου, Αδελφοί και φίλοι, επειδή μόνο ο Θεός και μόνο οι άνθρωποι ξέρουν τι είναι αυτό! Αυτό το Μυστήριο δεν αφορά τους αγγέλους αφού αυτοί δεν έχουν ύλη και σώμα και δεν θα περάσουν από την κρίση του Αδέκαστου Κριτού. Μόνο για εμάς του ανθρώπους, για δικό μας χατίρι, για την δική μας αγάπη, αναστήθηκε ο Χριστός
Συνεπώς από ολόκληρο το σύμπαν, απ' όλα τα δημιουργήματα Του-ορατά ή μη-μόνο σε μια γωνιά του ,σε κάποια μακρινή «Παλαιστίνη»του Σύμπαντος και αυτή η μικρή γωνιά λέγεται  πλανήτης γη, κάποιοι κάτοικοί της(ούτε καν όσοι θα μπορούσαν)χαίρονται με την Ανάσταση. Η υπόλοιπη δημιουργία στέκεται προς στιγμήν σε κάποια γωνία και κοιτάει.
Μεγάλη η δύναμή Σου Κύριε, αλλά πιο μεγάλη είναι η αγάπη Σου!

Χριστός Ανέστη, Χαρά μου.
Γόρτυνα.
Χριστός Ανέστη 12/04/2015
Π. Δημήτριος.