Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΥΠΝΟΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ


 


Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι.


Χαίρεται.


Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς αισθάνονται διαταραχές στον ύπνο τους, άλλοι κοιμούνται υπερβολικά πολλές ώρες, άλλοι ελάχιστα και άλλοι καθόλου. Αγαπητοί μου αδελφοί, επειδή ο ύπνος είναι ένα πολύτιμο δώρο για τον εαυτό μας, ας φροντίσουμε αυτό το δώρο να το απολαμβάνουμε και να μην αφήνουμε κανένα να μας  χαλάει αυτή τη στιγμή που πραγματικά έχει τόσο ανάγκη ο οργανισμός μας, παραθέτω αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι χρήσιμες συμβουλές από την κυρία Αθήνα Πάσχου.


Γόρτυνα 05 Σεπ 2012


ΠΑΤΗΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 


 

Η ώρα που ξαπλώνει κανείς στο κρεβάτι δεν είναι κατάλληλη για τη λύση προβλημάτων.


Συνήθως ο ύπνος έρχεται εντελώς φυσιολογικά μετά από ένα διάστημα κούρασης, σωματικής και ψυχικής, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα για «επαναφόρτιση μπαταριών» και το δυναμικό ξεκίνημα της επόμενης μέρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο χρειάζεται περίπου 7,5 ώρες ύπνου τη νύχτα, αλλά αυτό διαφέρει μεταξύ των ατόμων και εξαρτάται από το πότε κανείς θα νιώσει ξεκούραστος. Γενικά πάντως, τα νεότερα άτομα χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τα πιο ηλικιωμένα και επίσης, όσο πιο πολύ έχει μείνει ξύπνιος κάποιος, τόσο πιο γρήγορα τον παίρνει ο ύπνος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να περνούν ανά περιόδους ένα διάστημα αϋπνιών ή άλλων δυσλειτουργιών σχετικών με τον ύπνο, όπως να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί ή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι λόγοι είναι πολλοί και μπορεί να σχετίζονται με περιόδους αυξημένου στρες λόγω κάποιας αλλαγής στη ζωή τους που έγινε ή που επιθυμείται, λόγω αυξημένων επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών υποχρεώσεων ή λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος. Για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στις παρακάτω:

1. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο αν νυστάζετε.

2. Αποκτήστε συνήθειες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε το βράδυ πριν πάτε για ύπνο (για παράδειγμα, ένα ζεστό αρωματικό μπάνιο ή ένα ελαφρύ γεύμα).

3. Προσπαθείτε να κοιμάστε επαρκώς το βράδυ σε τακτική βάση.

4. Αποφεύγετε να κοιμάστε (πολύ) κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν μπορείτε.

5. Δημιουργείστε και κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα μέσα στη μέρα.

6. Αποφεύγετε να πίνετε καφέ από το μεσημέρι και μετά και αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών τις τελευταίες ώρες πριν τον βραδινό σας ύπνο.

7. Μην καπνίζετε (αμέσως) πριν πάτε για ύπνο.

8. Αποφεύγετε να πηγαίνετε στο κρεβάτι νηστικοί αλλά επίσης αποφεύγετε και την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας ξυπνήσει αργότερα, ενώ ένα βαρύ μεγάλο γεύμα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας.

9. Φροντίστε το δωμάτιό σας να είναι ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό.

Επιπλέον, καλό είναι να μη συνδυάζεται το μέρος που κοιμάται κάποιος με οτιδήποτε άλλο πλην του ύπνου. Κυρίως, να μη συνδυάζεται με αγχώδεις δραστηριότητες όπως είναι η εργασία που πρέπει να τελειώσει άμεσα, το υποχρεωτικό και «επείγον» διάβασμα ή οι συζητήσεις που είναι δυσάρεστες και προκαλούν άγχος, θυμό, λύπη ή άλλα έντονα δυσάρεστα συναισθήματα. Η ώρα που ξαπλώνει κανείς στο κρεβάτι δεν είναι κατάλληλη για τη λύση προβλημάτων, οπότε προσπαθήστε να το αποφύγετε όταν πέφτετε για ύπνο. Εάν σας χαλαρώνει να διαβάσετε κάτι ή να δείτε τηλεόραση για να κοιμηθείτε, δοκιμάστε το. Όμως, να θυμάστε ότι τα ερεθίσματα όπως το φως (που μπορεί να ξεχάστε εάν διαβάσετε στο κρεβάτι) ή οι ήχοι (που βγαίνουν από την τηλεόραση την οποία μπορεί να αφήσετε ανοιχτή), δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλό σας να «κοιμηθεί» ήρεμα και στο σώμα σας να ξεκουραστεί όσο θα μπορούσε.

Εάν η περίοδος αϋπνίας κρατάει ανησυχητικά μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα να γίνεται δυσλειτουργικό για εσάς, ή εάν νιώθετε μέσα στη μέρα πολύ συχνά κουρασμένοι ενώ θεωρητικά έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα εξειδικευμένα Κέντρα Μελέτης Ύπνου που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Οι δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τον ύπνο χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

- Δυσυπνίες: σχετίζονται με πρόβλημα στην έναρξη ή διατήρηση του ύπνου, ανωμαλίες στην ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου ή στην καταλληλότητα του χρόνου έλευσης του ύπνου.

- Παραϋπνίες: σχετίζονται με προβλήματα κατά τον ύπνο λόγω ενεργοποίησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του κινητικού συστήματος ή των γνωστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια του ύπνου (πχ, το άτομο μπορεί να βλέπει επαναλαμβανόμενα εφιάλτες ή μπορεί να σηκώνεται από το κρεβάτι του και να περπατά – δηλαδή να υπνοβατεί).

- Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με άλλη ψυχική διαταραχή.

- Διαταραχές ύπνου οφειλόμενες σε γενική ιατρική κατάσταση, όπως λόγω εκφυλιστικών νευρολογικών ασθενειών, στεφανιαίας νόσου, ενδοκρινικών διαταραχών, βρογχικού άσθματος, ρευματοπαθειών κ.ά.

- Διαταραχές ύπνου προκαλούμενες από ουσίες, όπως από την τοξίκωση ή κατά το στερητικό σύνδρομο από το αλκοόλ, από αμφεταμίνες και σχετικές με αυτές ουσίες, από την καφεΐνη, την κοκαΐνη, τα οπιοειδή και καταπραϋντικά, υπνωτικά ή αγχολυτικά χάπια. Επίσης μπορεί να σχετίζονται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η υπέρταση, οι αρρυθμίες και άλλες.

Εκτός από τη σωματική ξεκούραση, ο ύπνος μας προσφέρει τη δυνατότητα να βιώσουμε κάτι μοναδικό. Το όνειρο. Σύμφωνα με τον Freud, το όνειρο, η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο, παριστάνει μια εκπλήρωση επιθυμίας και πιο συγκεκριμένα την «μεταμφιεσμένη εκπλήρωση μια καταπιεσμένης, απωθημένης επιθυμίας». Όμως, από πού αντλούμε στοιχεία για να «φτιάξουμε» ένα ονειρικό σενάριο; Σύμφωνα με τον Freud, υπάρχουν τέσσερα είδη πηγών του ονείρου στα οποία στηρίχθηκε και η διαίρεσή του:

1) Εξωτερική (αντικειμενική) αισθητήρια διέγερση. Παραδείγματα αυτής της πηγής είναι το δυνατό φως, μια μυρωδιά, η απογύμνωση κάποιων μερών του σώματος που γίνεται καθώς κοιμόμαστε κάνοντας αθέλητες κινήσεις ή αλλάζοντας τη στάση μας, ακόμη και το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Αυτά τα ερεθίσματα συμβάλλουν στη δημιουργία διαφόρων ονειρικών σεναρίων. Ο Freud στο έργο του αναφέρει μερικά παραδείγματα που παρέθεσε ο Jessen, όπως ότι μια βροντή μπορεί να μας κάνει να ονειρευτούμε μια μάχη, το κράξιμο ενός πετεινού μπορεί στο όνειρο να γίνει μια ανθρώπινη κραυγή τρόμου, το τρίξιμο μιας πόρτας να γίνει μια ληστρική διάρρηξη και άλλα.

2) Εσωτερική (υποκειμενική) αισθητήρια διέγερση. Αναφέρει ο Freud ένα παράδειγμα του Maury ότι σε όνειρό του, όταν πεινούσε λόγω αυστηρής δίαιτας, είδε μια πιατέλα και ένα χέρι με πηρούνι να παίρνει φαγητό. Στο όνειρό του καθόταν σε ένα τραπέζι με πολλά φαγητά και άκουγε τον θόρυβο που έκαναν οι συνδαιτυμόνες του με τα πιρούνια.

3) Εσωτερικό (οργανικό) σωματικό ερέθισμα. Οι διαμορφωμένες διαταραχές των εσωτερικών οργάνων σε πολλά άτομα γίνονται πρόξενοι ονείρων. Αναφέρεται το παράδειγμα των συχνών εφιαλτικών ονείρων σε καρδιοπαθείς και πνευμονοπαθείς.

4) Καθαρά ψυχικές πηγές ερεθισμάτων.

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζει κανείς να μπορεί να κοιμάται καλά. Τόσο για να ξεκουράζεται σωματικά όσο και για να μπορεί να ονειρεύεται!