Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑ

Αγαπητοί μου αδελφοί πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί για τις ευεργετικές συνέπειες, της νηστείας. Η νηστεία είναι θεσμός πανάρχαιος. Ο ίδιος ο Θεός την νομοθέτησε στον παράδεισο, όταν απαγόρευσε στους πρωτοπλάστους, να φάνε από το δένδρο, της γνώσης του καλού και του κακού. Την όρισε ο Μωσαϊκός νόμος. Στους Αρχαίους Έλληνες η νηστεία, ήταν περιορισμένη και μόνο από αυτούς που συμμετείχαν στα διάφορα μυστήρια. Σε αντίθεση με την λιτότητα στη δίαιτα που ήταν γνώρισμα  των Αρχαίων Ελλήνων και των μεγάλων φιλοσόφων, όπως για παράδειγμα ο Σωκράτης και ο Πλάτων. Την νηστεία ασκούσαν προπάντων Ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί, προκειμένου να θυσιάσουν. Νήστευαν κατά τις εορτές , των Ελευσίνιων και των Θεσμοφορίων, για κάθαρση και εξιλασμό. Γενικά οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία, ως δοκιμασία  που συνέτεινε, στην προσέγγιση ανθρώπου στο θείον. Κατά τους πατέρες της Εκκλησίας. Ο σκοπός της νηστείας, είναι η χαλιναγώγηση των παθών, η πνευματική ενδυνάμωση του ανθρώπου. Σε συνδυασμό με την ελεημοσύνη και την προσευχή, είναι ένα ισχυρό όπλο, ενάντια στον αρχέγονο εχθρό. Είναι παθοκτόνος και όχι σωματοκτόνος. Καλό είναι να νηστεύουν αυτοί που η υγεία τους, τους το επιτρέπει. Δεν θα επεκταθώ άλλο στα πνευματικά οφέλη, που είναι άπειρα. Παραθέτω ένα κείμενο με τα σωματικά οφέλη της νηστείας, το οποίο έχει γράψει η κυρία Ρούντου Αθηνά, διαιτολόγος – διατροφολόγος. Με τις ευχές μου για μια καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και με υγεία στην Αγία Ανάσταση.
 Μετά Πατρικών Ευχών ΠΑΤΗΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                 

                                                                                Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
 Η νηστεία της Σαρακοστής είναι πολύ καλή ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηρίζεται από μηδενική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, ενώ επιτρέπονται θαλασσινά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Αναλυτικότερα, στη νηστεία της Σαρακοστής, η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του έντερου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς....
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου
• Μπρόκολο
• Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
• Όσπρια
• Ταχίνι – σουσάμι
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
• Σόγια
• Εμπλουτισμένοι χυμοί
• Ξηροί καρποί
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου
• Όσπρια
• Αποξηραμένα φρούτα
• Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• Μύδια, στρείδια
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου
Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών). Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση πολυφαινολών (π.χ. ταννίνες τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, (μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβεστίου.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12
• Εμπλουτισμένα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως)
Έτσι, αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της νηστείας:
* Αποτοξινώνει τον οργανισμό
* Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
* «Ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
* Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
* Μειώνει την αρτηριακή πίεση
* Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν ακολουθήσουμε τα εξής διατροφικά tips.
Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
rountou@logodiatrofis.gr